Voorbeelden

van verschijn- & verdwijnbanen

Ronald – was teamleider en runt nu een sportschool

Ik ben Ronald, jarenlang was ik teamleider bij de gemeente in sportcentra en zwembaden. Toen mijn functie kwam te vervallen ben ik vroegtijdig aan de slag gegaan met mijn loopbaanverkenning. Na een aantal sessies heb ik de stoute schoenen aangetrokken en geleidelijk de sprong gemaakt naar mijn eigen bedrijf in personal training. Met behulp van mijn laatste werkgever kon ik in drie stappen binnen een jaar volledig in mijn eigen inkomen voorzien. Nu heb ik een succesvolle sportschool in mijn eigen woonplaats en heel veel trouwe klanten die genieten van mijn personal training.

Alfred – van administratief medewerker tot glazenwasser

Mijn naam is Afred. Sinds jaar en dag was ik administratief medewerker, tot mijn werk in stappen geautomatiseerd werd. Op mijn vrije dagen werkte ik al parttime als zelfstandige in de buitenlucht als glazenwasser en reiniger van dakgoten. Het geeft mij voldoening zaken schoon te maken en ik geniet van het contact met verschillende soorten mensen. Mijn werkgever heeft mij de kans geboden in stappen een fulltime bestaan als zelfstandige op te bouwen en daar geniet ik nog iedere dag van.

Marjan – van administratief medewerker naar architect

‘Interieur support’ ben ik: Marjan, binnenhuisarchitect in Amsterdam. Ik ontwerp doordachte en comfortabele interieurs die de stemming positief beïnvloeden, zowel woonruimtes als bedrijfsruimtes. Persoonlijk, van idee tot bouwtekening, inrichtingsplan en werkbeschrijving. In 2018 heb ik met behulp van mijn toenmalige werkgever de stap gemaakt naar mijn eigen bedrijf. Ik was lang administratief medewerker, maar dat werk werd geautoriseerd en toen wist ik: nu is het mijn tijd om de stap naar een zelfstandig bestaan voor 100% te maken.

Monique – vanuit dienstverlening naar de zorg

Ik ben Monique en ik speelde al jaren met het idee om de zorg in te gaan. Eigenlijk ligt mijn hart bij het helpen van ouderen mensen. Ik ben bijna 25 jaar medewerker publieksdienstverlening bij Sociale Verzekeringsbank geweest en in 2018 heb ik dan eindelijk de stap gemaakt naar de zorg. Via een combinatie van school en werk heb ik de gelegenheid gekregen mijzelf te gaan ontwikkelen tot verzorgende IG. Groot voordeel is dat ik voor mijn nieuwe werk niet meer dagelijks lang hoef te reizen. Zo houd ik meer tijd over voor mijn kinderen.

Claudia – van administratie naar privacy officer

Mijn naam is Claudia. Ik was jarenlang administratief medewerker in de sociale verzekeringen, tot ik 2017 hoorde dat mijn werk de komende jaren behoorlijk ging veranderen. Nieuwe slimme ict-systemen gingen handmatige taken overnemen en privacy werd steeds belangrijker. Via mijn werk kon ik mij laten omscholen tot ‘privacy officer’. De privacy officer houdt binnen een organisatie toezicht op de toepassing en naleving van de Wet bescherming persoonsgegevens. De werkzaamheden zijn voornamelijk begeleidend en sturend van aard. Dat was precies wat ik leuk vond. Via een opleiding gecombineerd met de praktijk ben ik zo van werk naar werk gegaan zonder dat ik boventallig werd.

Vera – van publieks dienstverlening naar juf

Juf Vera noemen de kinderen mij nu. Het is mijn ‘nieuwe’ naam omdat ik mij heb laten omscholen tot onderwijzer in het basisonderwijs. Voorheen werkte ik als medewerker Publieksdienstverlening bij een afdeling publieksdienstverlening van een gemeente maar dat werk veranderde, waardoor ik minder goed meer mee kon. Ik werd boventallig en besloot om samen met mijn loopbaanadviseur de balans te gaan opmaken. Na een open dag op een basisschool ben ik mij gaan verdiepen in het vak van onderwijzer. Via via kon ik een paar dagen meelopen en vervolgens ben ik door middel van een leer- &werktraject van een vakschool richting het onderwijs gegaan. Inmiddels ben ik vier jaar werkzaam in het onderwijs en tot op de dag van vandaag ben ik blij met de keuze.

Sara -van archief medewerker tot kraamverzorgster

Mijn naam is Sara. Na vijftien jaar in het archief van een organisatie te hebben gewerkt besloot ik mijn droom achter na te gaan toen mijn baan op de tocht stond. Ik wilde altijd al kraamverzorgster worden en dit was het moment om de stap te zetten. Mijn werkgever steunde mij in deze beslissing en vroeg wat ik nodig had. Ik heb toen mijn wensenlijst gemaakt van voorwaarden waartegen ik zou starten als zelfstandig kraamverzorgster. Naast tijd heb ik ook een tegemoetkoming gehad in opstart- en opleidingskosten. Hierdoor kon ik op een veilige manier starten en ik heb tot op heden nog geen spijt gehad. De opleiding heb ik afgerond en ik ben nu vol aan de bak met mijn droom: families helpen bij de geboorte van hun kinderen.

Thijs – van postkamer tot speeltuin

Ik ben Thijs en sinds jaar en dag was ik ‘baas’ van de postkamer. Vanaf 2010 nam het aantal poststukken dramatisch af en werd me gevraagd na te denken over mijn werkende toekomst. Ik was toen 52 jaar. Ik ben me gaan verdiepen in de opleiding facilitair management en zag mogelijkheden op werkgebied. Ik besloot de stap te wagen en in de avonduren weer de schoolbanken in te duiken. Twee jaar later had ik de HBO-opleiding facilitair management afgerond, waarna ik ben gestart als coördinator beheer fysieke leefomgevingen van mijn gemeente. Ik ben superblij met deze mooie baan en het voordeel is dat ik ook nog eens veel buiten ben tussen de inwoners van de stad.

Bea – van archiefmedewerker tot informatieadviseur

Mijn naam is Bea. Ik was altijd een archiefmedewerker in hart en nieren. Toen mijn werkgever de boel ging digitaliseren heb ik nog geholpen om het enorme archief te scannen. Ondertussen ging ik al wel op banenjacht. Via een meet & greet-evenement kwam ik toen in aanraking met het Ministerie van Defensie. Na een selectieprocedure kon ik daar aan de slag als informatieadviseur. Toen mijn werkgever vroeg wat ik nodig had om de overstap te maken naar Defensie besloot ik om een fiets te vragen. Deze kon ik dan gebruiken in plaats van het busabonnement dat ik bij mijn vorige baan had, nog een stuk gezonder ook! Het was geen probleem en er werd een fiets voor me geregeld, waarmee ik nu al vier jaar lang met plezier naar mijn nieuwe baan ga.

Els, deed eerst administratie, is nu voedingsassistent

Ik ben Els. Jarenlang heb ik gewerkt als administratief medewerkster bij PCM Uitgevers, waar ik het vak in de praktijk heb geleerd en een wereldtijd heb gehad. Er veranderde echter veel voor mij toen zo’n twintig jaar geleden veel van ons werk werd gedigitaliseerd en processen werden geautomatiseerd. Hierdoor kwam mijn baan uiteindelijk te vervallen. Met behulp van een loopbaanadviseur onderzocht ik wat ik nog meer voor kwaliteiten en ambities had. Ik vertelde hem over mijn vrijwilligerswerk bij een verzorgingstehuis bij mij in de buurt. Samen met mijn loopbaanadviseur heb ik  aangeklopt bij de personeelschef van het verzorgingstehuis. Ik ben vervolgens gedetacheerd als leerling-voedingsassistent en heb dit gecombineerd met de opleiding tot voedingsassistent. Na negen maanden heeft het tehuis me in dienst genomen. Dankzij loonsuppletie vanuit PCM en de hulp van de loopbaanadviseur heb ik de beste stap ooit kunnen maken, iets waar ik alleen van had kunnen dromen.

Abder – van DIV medewerker naar record manager

Mijn naam is Abderrahim. Van 2005 tot 2015 ben ik DIV medewerker geweest bij de gemeente. In 2012 veranderde er veel voor mij op werkgebied. Al onze archieven werden toen gedigitaliseerd en het nieuwe stadskantoor wilde papierloos gaan werken. Door middel van gesprekken met mijn leidinggevende – met ondersteuning vanuit P&O – werd ik gestimuleerd om nieuwe dingen te gaan leren. Inmiddels ben ik zo record manager geworden, een vak dat in het verlengde ligt van mijn oude werk. Via een praktisch leer- & werktraject heb ik me in korte tijd het nieuwe vak eigen gemaakt, waardoor ik ook nog eens kon blijven werken bij mijn eigen gemeente.