Archiefmedewerker

Door de toenemende digitalisering zal de functie van archiefmedewerker steeds verder verdwijnen. Maar de competenties die je hebt in deze functie worden wel veel gevraagd in andere kansrijke banen. Deze kansen staan hier in de onderstaande grafiek en zo zie je dat je snel naar kansrijk werk kan gaan via bijvoorbeeld een kort leer- en werktraject.

Doe hier de scan om een inschatting te krijgen over de toekomst van jouw werk.

Op zoek naar een baan in de juiste sector? Upload hier je CV.

Bekijk gerelateerde voorbeelden

Bea – van archiefmedewerker tot informatieadviseur

Mijn naam is Bea. Ik was altijd een archiefmedewerker in hart en nieren. Toen mijn werkgever de boel ging digitaliseren heb ik nog geholpen om het enorme archief te scannen. Ondertussen ging ik al wel op banenjacht. Via een meet & greet-evenement kwam ik toen in aanraking met het Ministerie van Defensie. Na een selectieprocedure kon ik daar aan de slag als informatieadviseur. Toen mijn werkgever vroeg wat ik nodig had om de overstap te maken naar Defensie besloot ik om een fiets te vragen. Deze kon ik dan gebruiken in plaats van het busabonnement dat ik bij mijn vorige baan had, nog een stuk gezonder ook! Het was geen probleem en er werd een fiets voor me geregeld, waarmee ik nu al vier jaar lang met plezier naar mijn nieuwe baan ga.

Sara -van archief medewerker tot kraamverzorgster

Mijn naam is Sara. Na vijftien jaar in het archief van een organisatie te hebben gewerkt besloot ik mijn droom achter na te gaan toen mijn baan op de tocht stond. Ik wilde altijd al kraamverzorgster worden en dit was het moment om de stap te zetten. Mijn werkgever steunde mij in deze beslissing en vroeg wat ik nodig had. Ik heb toen mijn wensenlijst gemaakt van voorwaarden waartegen ik zou starten als zelfstandig kraamverzorgster. Naast tijd heb ik ook een tegemoetkoming gehad in opstart- en opleidingskosten. Hierdoor kon ik op een veilige manier starten en ik heb tot op heden nog geen spijt gehad. De opleiding heb ik afgerond en ik ben nu vol aan de bak met mijn droom: families helpen bij de geboorte van hun kinderen.

Thijs – van postkamer tot speeltuin

Ik ben Thijs en sinds jaar en dag was ik ‘baas’ van de postkamer. Vanaf 2010 nam het aantal poststukken dramatisch af en werd me gevraagd na te denken over mijn werkende toekomst. Ik was toen 52 jaar. Ik ben me gaan verdiepen in de opleiding facilitair management en zag mogelijkheden op werkgebied. Ik besloot de stap te wagen en in de avonduren weer de schoolbanken in te duiken. Twee jaar later had ik de HBO-opleiding facilitair management afgerond, waarna ik ben gestart als coördinator beheer fysieke leefomgevingen van mijn gemeente. Ik ben superblij met deze mooie baan en het voordeel is dat ik ook nog eens veel buiten ben tussen de inwoners van de stad.