Verschijn- & verdwijnbanen

Nu Live!: Verschijn- en verdwijnwerk: Dé tentoonstelling over de verandering van werk door digitalisering, robotisering en automatisering en corona.
Bezoek de tentoonstelling informatiepagina met de expositie-agenda of bekijk de tentoonstelling online.

Veel werkenden krijgen de komende tijd gewenst of ongewenst te maken met grote veranderingen op hun werkgebied door automatisering, digitalisering en robotisering.

Hierbij kunnen wij jou van dienst zijn

Wij ondersteunen organisaties bij het oplossen en bevorderen van wendbaarheid van hun medewerkers

Op deze website vind je voorbeelden van medewerkers die kansrijk werk vonden vanuit hun verdwijnwerk.

Daarnaast vind je eerste inzichten hoe je van je huidige werk naar kansrijk werk kunt komen en kunnen we je daarnaast ook nog persoonlijk helpen

Lees meer

Dat werk verandert is niets nieuws. Zo zagen we al tijdens de industriële revolutie hoe handarbeiders hun weg vonden naar arbeid in fabrieken. En toen in de tweede helft van de eeuw van de vorige eeuw de computer en daarmee de automatisering hun intrede deden was er ook veel werk dat ‘verdween’ en gelukkig ook weer ‘verscheen’. Een voorbeeld is de lokettist van de NS die werd vervangen door kaartautomaten en digitale poortjes en zich vervolgens liet omscholen of reskillen naar een andere kansrijke functie zoals conducteur of beveiliger op de perrons. En zo zijn er nog tal van voorbeelden waarbij mensen vanuit hun werk nieuwe kansen zagen en oppakten. Ook nu vindt er bij veel organisaties een grootschalige verandering van werk plaats. De coronacrisis zal deze ontwikkeling alleen maar versnellen. Daar kun je je nu alvast samen op voorbereiden door proactief stappen te zetten. Verschijn- en verdwijnbanen helpt daarbij door samen te denken, te doen en te realiseren. Want kansrijk werk is altijd dichterbij dan je denkt.

Doe hier de scan om een inschatting te krijgen over de toekomst van jouw werk.

Op zoek naar een baan in de juiste sector?

Voorbeelden

Voorbeelden

Ronald – was teamleider en runt nu een sportschool

Ik ben Ronald, jarenlang was ik teamleider bij de gemeente in sportcentra en zwembaden. Toen mijn functie kwam te vervallen ben ik vroegtijdig aan de slag gegaan met mijn loopbaanverkenning. Na een aantal sessies heb ik de stoute schoenen aangetrokken en geleidelijk de sprong gemaakt naar mijn eigen bedrijf in personal training. Met behulp van mijn laatste werkgever kon ik in drie stappen binnen een jaar volledig in mijn eigen inkomen voorzien. Nu heb ik een succesvolle sportschool in mijn eigen woonplaats en heel veel trouwe klanten die genieten van mijn personal training.

Alfred – van administratief medewerker tot glazenwasser

Mijn naam is Afred. Sinds jaar en dag was ik administratief medewerker, tot mijn werk in stappen geautomatiseerd werd. Op mijn vrije dagen werkte ik al parttime als zelfstandige in de buitenlucht als glazenwasser en reiniger van dakgoten. Het geeft mij voldoening zaken schoon te maken en ik geniet van het contact met verschillende soorten mensen. Mijn werkgever heeft mij de kans geboden in stappen een fulltime bestaan als zelfstandige op te bouwen en daar geniet ik nog iedere dag van.

Marjan – van administratief medewerker naar architect

‘Interieur support’ ben ik: Marjan, binnenhuisarchitect in Amsterdam. Ik ontwerp doordachte en comfortabele interieurs die de stemming positief beïnvloeden, zowel woonruimtes als bedrijfsruimtes. Persoonlijk, van idee tot bouwtekening, inrichtingsplan en werkbeschrijving. In 2018 heb ik met behulp van mijn toenmalige werkgever de stap gemaakt naar mijn eigen bedrijf. Ik was lang administratief medewerker, maar dat werk werd geautoriseerd en toen wist ik: nu is het mijn tijd om de stap naar een zelfstandig bestaan voor 100% te maken.

Bekijk je kansen

Alle functie’s in de wereld zijn aan veranderingen onderhevig. Wij concentreren ons op de functie’s die komende jaren het snelste en meeste onderhevig zijn aan verandering. Dat zijn functies die geraakt worden door automatisering, digitalisering en robotisering.
Klik op een van de veranderende functie’s die je hieronder ziet zodat jij een beeld krijgt wat de mogelijkheden zijn vanuit die functies richting ander kansrijk werk. Je zult zien dat kansrijk werk (verschijnwerk) dichter bij is dan jij denkt. Komende maanden worden het aantal veranderende functie’s uitgebreid.

Voor wie werken wij

Medewerkers waarvan de baan dreigt te verdwijnen
Medewerkers
Leidinggevenden op zoek naar nieuw talent
Leidinggevenden